Digitala verktyg

Här har vi samlat ett antal verktyg man kan använda för att gå över till digital folkbildning. Om du är cirkelledare – ny eller befintlig hos oss är du varmt välkommen att kontakta ditt lokala SV-kontor för att få hjälp att starta en digital cirkel. Allt som behövs är precis som i fysiska cirklar, ett ämne ni vill lära er och att ni är minst 3 personer, samt lite nyfikenhet på hur man kan mötas online istället! 

Digitala verktyg för möten och studiecirklar

Det finns många olika digitala verktyg som går att använda som ersättning eller komplement till en fysisk cirkel, nedan listar vi några och i menyn ser du även stöd för hur man kan starta annan folkbildningsverksamhet, som livesändningar och föreläsningar.

Lärplattformen Learnify

Vill du ha en digital samlingsplats för din cirkel finns Learnify, där du kan skapa en grupp, samla länkar och dokument och utveckla ett digitalt studiematerial. Studieplatsen har nu möjligheten att aktivera en mötesplats automatiskt via tjänsten Jitsi med ett klick.
Den går även utmärkt att kombinera med någon annan digital onlinemötestjänst som endast kräver länk, se förslag nedan. En stor fördel med Learnify är att den är kopplad till studieförbundens rapporteringsverktyg direkt och därför är enkel att komma igång med!

Lärplattformen Learnify hittar du mer information om här!

Jitsi

Säkra, välutrustade och helt kostnadsfria videokonferenser.

Sätt igång, videochatta med hela gruppen direkt. Jitsi Meet är en helt krypterad, open source videokonferenslösning som du kan använda obegränsat utan kostnad – inte ens ett användarkonto behövs. Dessutom finns möjlighet att välja svenska som systemspråk. Vill du ha tillgång till vår digitala utbildning/guide i Jitsi, kontakta din avdelning.

Starta möte direkt - https://meet.jit.si/

WhatsApp

För de flesta tjänster krävs att man har ett e-postkonto för att kunna bli inbjuden till ett möte, dock inte WhatsApp som istället utgår från telefonnummer. En app behöver dock laddas ner till telefonen. Här kan man skapa en privat grupp där man kan chatta, gruppvideosamtala, (fungerar endast på telefon!) skicka bilder och filer m.m. Passar utmärkt även för seniorer eller digitala nybörjare. Begränsning på max 8 deltagare. Via din avdelning kan du få tillgång till en digital guide/utbildning i detta, men erbjuder även en pdf-guide via länken nedan.

En utförlig guide att ladda ner hittar du här!

Microsoft Teams

Gratis tjänst för webbmöten/samtal, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning och samarbete. Kräver registrering av konto för användaren men ej för deltagarna. För mobiler och surfplattor krävs nedladdning av appen. Någon kalender finns inte i gratisversionen av Teams, därför kan man inte boka några möten utan är hänvisad till att avtala tid på annat sätt t ex via mail. Personerna loggar in i Teams i den avtalade kanalen och drar man igång mötet genom ”Möte nu”.

Observera att gratiskonto i Office365 för privatpersoner endast har tillgång till Skype via sitt konto. 

Här hittar du instruktioner om hur du skapar ett gratiskonto för en organisation/förening!

Cisco Webex

Världens största leverantör av videomöten. I gratisversionen kan du ha upp till 100 deltagare men begränsningen i tid är 50 minuter. Har möjligheten att ringa in till mötet i sin betalversion. Skapa ett gratiskonto och kom igång här.

Skype

Programvara/app för webbmöten/samtal, skärmdelning även i mobilen, chattfunktion, dokumentdelning och inspelning av samtal. Upp till 50 deltagare. Man kan välja att skapa ett gratiskonto och att man ladda ner programvara/app, men annars går det bra att endast skapa ett digitalt rum direkt och dela länken med deltagarna. De behöver inget konto och har de inte appen öppnas webbversionen automatiskt. Rummet är bestående över tid och har heller ingen tidsbegränsning för mötet.

Klicka här för att komma till startsidan och skapa ditt rum.

Zoom.us

Gratis  webbtjänst för webbmöten/samtal med interaktiv feedback via skärm (t.ex. tummen upp) möjlighet till “break-out sessions” inom mötet, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning. Kräver konto för användaren men inte mötesdeltagarna.

Används flitigt för digitala seminarier. Gratisvariantens begränsning är 40 minuters samtal.

Klicka här för att komma till tjänsten (instruktioner på engelska)

Googles tjänster

Google Hangout

Gratis tjänst för webbmöten om du har ett g-mailkonto. Skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning. Max 10 deltagare.

Här kan du läsa mer om Hangout

Google Meet

Tidigare betalversionen av Hangout som nu blivit gratis, superenkelt att sätta upp webbmöten direkt via webbläsare och bara dela en länk. Skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning m.m. 

Klicka här för att komma till Google Meet

Whereby

Gratis tjänst för webbmöten med tydliga webbadresser och möjlighet att strömma YouTube-klipp. Enkel inloggning. Kräver konto för användaren men inte mötesdeltagarna. Max 4 deltagare i gratisversionen.

Klicka här för att registrera ett konto (instruktioner på engelska)

Facebook och Messenger

Kan användas i en kombination av en privat grupp t.ex. livesändningar. En livesändning i en Facebookgrupp kan bara ses av medlemmarna i den gruppen. Sändningen kan också ses i efterhand. Fri programvara för videoinspelning och direktsändning, där ledaren kan streama sin skärm. Kräver Facebook-konto.

För att videomötas kan man skapa Messenger-rum, vilket endast kräver konto för skaparen av rummet, som deltar ut en länk till deltagarna. De behöver inte ladda ner något eller ta kontakt via Messenger. Dock ingen dokumentsamling och skärmdelning bara via dator.

Läs mer om hur du gör här!

Verktyg för digitala årsmöten

VoteIT

System för att kunna hålla digitala årsmöten, främst tänkt för textbaserade möten men kan kombineras med videomöten. Drivs av ideell förening där SV är medlemmar och erbjuder denna möjlighet till sina avdelningar och regioner främst, men vi kan även hjälpa våra organisationer och föreningar med utbildning eller uppsättning av mötetsverktyget. Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner nationellt eller till linus.olofsson@sv.se

Easymeet

Onlinemötesverktyg inriktat på idéburna organisationer för både årsmöten och stämmor, helt digitalt eller blandat. Enkelt deltagande från olika enheter. Har årsmötesfunktioner som nominering och röstning m.m. Finns ej i gratisversion. https://www.easymeet.se/

Relaterade artiklar

  • Digitala mötestips

    Tipslista för ett bra digitala möten  Innan mötet Testa tekniken innan, gärna genom ett testmöte....

    Läs mer
  • Digital pedagogik

    Idag är digitala verktyg, så som datorn, surfplattan och mobilen en naturlig del av vårt samhälle. Teknikutveckling förändrar våra...

    Läs mer
  • Livesända arrangemang

    Här får du tips om hur du kan livesända dina arrangemang online.

    Läs mer