Tillbaka

Hej cirkelledare: Inga-Lill Bremer

Inga-Lill Bremer ledde sina första studiecirklar som 18-åring medan hon studerade på gymnasiet i Mjölby. När flytten gick till Vimmerby var hon den första anställda på Studieförbundet Vuxenskolans avdelning i Hultsfred:

”Jag började med att åka och köpa möbler för att göra i ordning kontor och studierum på Storgatan. Som verksamhetsutvecklare byggde jag sedan upp verksamheten i Hultsfred, Lönneberga, Målilla och Silverdalen” berättar Inga-Lill.

Det var arbetet som bibliotekschef som lockade Inga-Lill till Sandviken för 12 år sedan. Järnverksstaden i Gästrikland var en helt ny plats för henne:
”Vi kände till att Tomas Ledin och Malena Ernman kom härifrån – och så hade vi lite verktyg som det stod Sandvik på”.

Nu, mer än 50 år efter den första studiecirkeln, leder Inga-Lill cirklar inom flera olika områden i SV Gävleborg. Hennes många intressen och utbildningar avspeglas i bredden på verksamheten: skrivarcirkel, litteraturcirkel, samtalsgrupper, trädgårdskurser och blomsterarrangemang för att nämna några.

Inga-Lill utbildade sig tidigt till mental tränare och var bland de allra första som gick välkände Lars-Eric Uneståhls distansutbildning på 1990-talet. Intresset för människan är en av anledningarna till att Inga-Lill nu leder samtalsgrupperna som ligger henne varmt om hjärtat.

”Om jag kan hjälpa någon till att må bättre så vill jag gärna göra det” säger Inga-Lill.

Många människor är ensamma på olika sätt idag, och det finns verkligen ett behov av att få träffas och prata om djupare frågor, bygga upp tilliten i gruppen och uppleva tryggheten i att det som sägs stannar i rummet.

”Att vara ledare för de här grupperna ger mig också. Vi samtalar kring kort och bilder, delar med oss och lyssnar till varandra.” säger Inga-Lill.

Cirkelledarrollen kan variera lite beroende på ämnet för studiecirkeln.

”I samtalsgrupper och skrivarcirkeln är jag som ledare en i gruppen. Om det är en språkkurs blir det mera undervisande”

Det som all verksamhet inom folkbildningen har gemensamt är det sociala. Att träffas, samtala, utbyta tankar, erfarenheter och kunskaper.

”Man kommer ut och träffar folk och lär sig något nytt, gratis eller till en hyfsad penning. Var och en får komma som den är, på sina villkor, oavsett bakgrund, jobb eller privatliv”