Tillbaka

Gävle Ångestlopp 2021

Gävle Ångestlopp är inte som andra lopp. Här handlar det varken om att springa snabbt eller att komma först i mål. Det 550 meter långa loppet arrangeras för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Med anledning av pandemin sker loppet digitalt även i år. Deltagarna springer eller går på valfri plats och delar med sig av sin medverkan på sociala medier. Dagen avslutas med en föreläsning och musikunderhållning som livesänds på Facebook.

Malin Lindén är initiativtagare till Gävle Ångestlopp som i år arrangeras för sjunde gången. Mycket har hänt sedan det allra första tillfället, då Malin och en vän stod på Stortorget i Gävle med en liten skylt och väntade på att se om någon skulle dyka upp för att springa eller gå de 550 metrarna mellan Stortorget och Milles Änglar som är loppets traditionella sträcka.

”Jag hoppades att det i alla fall skulle komma en person. När klockan var slagen var vi sextio personer och två hundar. Tårar av glädje och stolthet rann längs kinderna när jag gick loppet hand i hand med min vän. Kyrkklockorna ringde när vi gick förbi och även om det var väldigt kallt den där dagen så minns jag den med värme” berättar Malin.

Året därpå var deltagarantalet mer än det dubbla, och evenemanget har växt ännu mer under åren. Idag står flera organisationer bakom arrangemanget som också brukar innehålla föreläsningar, underhållning, fika och informationsaktiviteter om psykisk ohälsa och vilken hjälp som finns att få.

”Jag är så tacksam, för jag skulle aldrig kunna göra det här ensam”, säger Malin.

Att arrangera Gävle Ångestlopp är ett sätt att sätta fokus på psykisk ohälsa, att bjuda in till dialog och att våga börja prata. Skammen och skulden kring psykisk ohälsa är fortfarande stor, trots att så många som tre av fyra personer drabbas någon gång i livet. Samtidigt som Malin Lindén är stolt och tacksam över att arrangemanget växt och utvecklats till att nå ut till så många, är hennes högsta önskan att Gävle Ångestlopp inte skulle behöva finnas över huvud taget:

”Jag önskar att man skulle prata mer öppet om ångest, depressioner och andra typer av psykisk ohälsa. Men jag vill att man ska göra det på rätt sätt. Jag upplever att ordet ’ångest’ har blivit något man slänger hit och dit med, ordet har tappat innebörden lite grann. Nervositet eller fjärilar i magen är inte samma sak som ångest. Ångest är ingenting man viftar bort som en fluga. Ångest är en orkan. Ett riktigt helvete som varje år kostar oss 800 000 liv världen över” säger Malin, som själv har levt med psykisk ohälsa under en så pass lång tid att hon inte längre minns hur det började eller hur det är att inte styras med järnhand av det.

I år träder Malin själv fram som föreläsare för första gången under Gävle Ångestlopp. Hon kommer att dela med sig starkt och personligt av sina egna upplevelser och erfarenheter av ångest, depression och suicid men hon hoppas också att kunna förmedla hopp mitt i allt det mörka. Ett av Malins budskap i både föreläsningen och hennes övriga arbete är att det finns hjälp att få för att kunna må bättre.

För Malin själv har det gett livet en mening att kunna prata om ångest och psykisk ohälsa. Hon beskriver arbetet med Gävle ångestlopp som viktigt och utvecklande för henne på ett personligt plan, men det bästa med Gävle Ångestlopp är kärleken från deltagarna:

”Många hör av sig, berättar sina historier och tackar för att jag vågar stå upp och prata om ångest, att jag på något vis stärker dem genom att prata och vara öppen om mitt. Om de bara visste hur stolt jag är över var och en av dem!”

Förra året arrangerades Gävle Ångestlopp digitalt för första gången. En positiv överraskning var att deltagarna kom från hela Sverige och även utomlands. Även om Malin ser fram emot att så småningom förhoppningsvis kunna mötas ansikte mot ansikte och genomföra dagen tillsammans på plats igen, så är planerna att fortsätta även i digital form.

”Jag tror också att det digitala var positivt för många som mår dåligt, ibland orkar man bara inte ta sig utanför dörren. Ett digitalt evenemang kan öppna många dörrar och bidra till tillgänglighet” säger Malin.

 


PROGRAM GÄVLE ÅNGESTLOPP 24 APRIL 2021
10.00 Livesändning: Välkomsttal
10.00-16.00 Tid för ditt eget lopp. Spring eller gå valfri sträcka på valfri plats under dagen. Dela gärna med dig av din dag och tagga dina foton med #gävleångestlopp
16.00 Livesändning: Föreläsning av Malin Lindén. Musikunderhållning av David Vallanger och Henrik Persson

ARRANGÖRER
Gävle Ångestlopp 2021 arrangeras i samverkan med
Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg
Gävle Kommun
Region Gävleborg
Svenska Kyrkan
Balans Gävleborg
(H)järnkoll Gävleborg

LÄNKAR
Klicka här för att komma direkt till evenemanget på Facebook

Klicka här för att komma till Gävle Ångestlopps hemsida