Tillbaka

Folkkär revy tillbaka igen

Efter fyra års ofrivilligt uppehåll är föreningen Alfta Byaspex tillbaka med en ny revy: Efter många om och men. Repetitionerna pågår för fullt i föreningens egen lokal i byn Viksjöfors i Hälsingland. Premiären är den 26 januari och därefter spelas ytterligare elva föreställningar.

”I läget vi är i nu är det skräckblandad förtjusning” säger Jan Svedberg, en av revygängets återkommande eldsjälar. ”Det är alltid lite tvivlets tid så här på slutet innan man kan slappna av och bara njuta. Får vi ihop det? Är skämten verkligen roliga?”

Det har alltså hunnit gå fyra år sedan sist. Bara ett par veckor efter att ridån gick ned efter 2019 års föreställningar kom pandemin. Planen var att dra igång igen förra året men då det saknades folk sköt föreningen fram det till i år.

Revyrävar och nytt stjärnskott
Det är en liten men rutinerad ensemble som ställer sig på scenen i år. Förutom Jan är de välbekanta revyrävarna Anett Abbor och Sofie Widarsson på plats tillsammans med Benny Bohlin och Emil Larsson. Ny i det här revysammanhanget är Therese Liljebjörn från Järvsö som numera bor i Viksjöfors.

Att vara så pass få på scenen innebär en del utmaningar i att få till klädbyten och olika konstellationer på scenen.

”Sofie Widarsson som är vår revymamma har lagt ned en evighet på att få ihop det” säger Jan. ”Man får klä på sig för tre nummer från start och sedan ta av och lägga till. De första gångerna man kör med alla kläderna kan det hända att man kommer in halvt oklädd men på finalen har man effektiviserat och fått snits på det där så man nästan hinner gå och ta en kaffe mellan numren”.

Studieförbundet Vuxenskolan hjälper till med tekniken
Arbetet med revyn har skett delvis i studiecirkelform i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan under hösten. Studieförbundet Vuxenskolan är också med och stöttar upp tekniken till föreställningarna, exempelvis med lån av myggor.

”Tidigare ägde vi all utrustning själva men det är svårt att hänga med i teknikutvecklingen som sker. Ingen av oss är särskilt duktig på det heller samtidigt som vi inte vill köra med något rappel*. För oss är det jättemycket värt att kunna ha ny fräsch teknik som fungerar. Då kan vi släppa den delen och koncentrera oss på vårt” säger Jan.

Blandade nummer i två akter
Alfta Byaspex har en stor och trogen publik. Vissa har sett alla föreställningar sedan starten 1991. Numren går hem även utanför det direkta närområdet eftersom revyerna inte brukar vara så superlokala utan även rör sig bortom Bollnäs–Ovanåkertrakten när det kommer till igenkänning. Epa-kulturen är ett fenomen som finns med i år och i övrigt vankas nummer ur alla genrer: lite buskis, lite vanliga sketcher, monolog, sång och kanske till och med lite dans.

”Vi hoppas att publiken ska känna sig riktigt nöjd när de går därifrån. Kanske med lite ont i mungiporna och kramp i magen” säger Jan Svedberg.

Speldagar för Efter många om och men
• Fredag 26 januari kl. 19.00
• Lördag 27 januari kl. 14.00
• Fredag 2 februari kl. 19.00
• Lördag 3 februari kl. 14.00
• Fredag 9 februari kl. 19.00
• Lördag 10 februari kl. 14.00 och kl. 18.00
• Fredag 16 februari kl. 19.00
• Lördag 17 februari kl. 14.00 och kl. 18.00
• Fredag 23 februari kl. 19.00
• Lördag 24 februari kl. 14.00 (Final)

 

Biljetter
https://www.alftabyaspex.se/

 

*rappel på hälsingemål kan översättas ungefär ”gammalt skräp”