Tillbaka

Entusiastfordon och fikakvällar håller bygdegården rullande

Varje måndagskväll mellan midsommar och september rullar blänkande bilar och välskötta motorcyklar in till Mo Bygdegård mellan Söderhamn och Bollnäs. Classic Motor Monday är en välbesökt tradition sedan 2002.

”Det började med tio bilar och ett långbord med gratis fika” berättar Harry Tunong, ordförande i Mo Bygdegårdsförening.

Numera är 200 fordon en vanlig siffra och till årets första träff kom runt 700 personer. Besökarna hittar hit från stora delar av landet och de flesta kommer faktiskt från andra orter än de allra närmaste.

Motorträffarna startade som ett sätt få ekonomin i bygdegårdsföreningen på fötter. Uthyrningarna är lite för få för att det ska gå runt, och bygdegårdarna brottas också med svårigheter att få ideella krafter som vill och kan engagera sig – något som inte är unikt för just Mo.

”Tack vare det här kan vi ha bygdegården kvar” säger Harry Tunong. Själv hade han varken körkort eller fordon förrän han fyllde 67 men idag kör han gärna en tur med sin Triumph Trident 980 från 1993 med hustrun.

Just den här måndagen när vi besöker Classic Motor Monday regnar det, men det stoppar inte entusiasterna från att komma och snacka fordon, byta tips och erfarenheter, träffas, ta en fika och hoppas på tur i lotteriet och tipsrundan.

Från korvkiosken har Febe Orest bra utsikt över både bilar och besökare.
”Det viktigaste här är att människor träffas” säger Febe och berättar med ett leende om hur en öppnad motorhuv på någon av finbilarna för människor att flockas och prata med varandra. Med van hand serverar Febe korv med bröd enligt korvmojens estetik; senap först, ketchup sedan och Trocadero till det. ”Alla är glada och trevliga här” säger hon mellan två kunder.

Stämningen och glädjen på plats är något som flera av de ideella krafterna återkommer till, både ute bland bilarna och inne i bygdegården där det är full fart i köket med mackor, kaffe och fikabröd. Köket är trångt och föreningen hoppas kunna bygga om det till en mera modernt och lättjobbat inom en inte alltför avlägsen framtid. 

Samverkan är en av nycklarna för att kunna bedriva och utveckla verksamheten i bygdegårdsföreningen. Den stora fikapergolan byggdes för ett par år sedan med hjälp från byggprogrammet på Staffangymnasiet i Söderhamn. Den utökade parkeringsplatsen, som var en förutsättning för att kunna ta emot alla bilburna besökare, byggdes i samverkan med Yrkesakademin i Söderhamn. Marma IF är nya samarbetspartners för i år i samband med motormåndagarna.

Ellinor Lundström är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, som samarbetar med många av länets bygdegårdsföreningar. Samarbetet med ett studieförbund kan se ut på olika sätt.

”Några extrahänder kan vara mycket värt för en förening” säger Ellinor som just idag fört kunskapen vidare om hur man monterar ihop en bra räckmacka till nya engagerade i köket.

”Det är väldigt roligt att träffa människor på det här sättet. Man lär sig nya saker av nya människor och för mig handlar det också om att lära känna föreningarna.” säger Ellinor Lundström.