Tillbaka

Dans för Parkinson-utbildning i Gävle

Dans för Parkinson är en metod och dansklass för personer med Parkinsons sjukdom. Konceptet är internationellt och utvecklades av Mark Morris Dance Company i New York. Nyligen utbildades en grupp kulturskolepedagoger i Gävle kommun i metoden, som en del av kommunens arbete med ”Gävle, en äldrevänlig kommun”.

Dans för Parkinson-grupper startar i Gävle efter nyår och förhoppningen är att konceptet ska kunna spridas över hela länet på sikt. I dag finns aktiva grupper i Ovanåkers kommun, i Jönköping, Umeå, Luleå, Örebro, Stockholm samt i Götaland och Halland.

Utbildningen i Gävle arrangerades av Balettakademien i Stockholm och Nätverket Dans för Parkinson, i samarbete med Gävle kommuns kulturavdelning och Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg. Utbildarna Åsa N. Åström och Åsa Elowson har båda en bakgrund som danspedagoger och yrkesdansare. Tillsammans startade de upp gruppen Dans för Parkinsons på Balettakademien i Stockholm 2014. Förutom pedagogerna från Gävle deltog också pedagoger och dansare från Dalarna under helgen. David Leventhal, dansare, ambassadör och en av grundarna av konceptet fanns med via länk från New York under både utbildning och examination.

”Fokus ligger på dansen när vi träffas, inte sjukdomen. Deltagarna är här som dansare, och det friska sammanhanget gör att det går att vila från sin sjukdom en stund” säger Camilla Lucchesi, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan och en av danspedagogerna som arbetar med Dans för Parkinson i Gävleborg.

Metoden Dans för Parkinson bygger på evidensbaserad forskning. Just nu pågår också en ny forskningsstudie om hur dans påverkar personer med Parkinson både fysiskt och mentalt.

”Många upplever sig som rörligare med förbättrad balans efter dansen” säger Camilla Lucchesi och berättar att dopaminpåslaget vi får när vi rör på oss har likheter med medicineringen mot Parkinson. ”Förutom de fysiska aspekterna gör dansen dig också väldigt glad, och känslan kan hålla i sig i flera dagar”.

 

”Det är skillnad på att framträda och att träda fram” säger Åsa Elowson (i röd tröja), en av de certifierade Dans för Parkinson-utbildarna i Sverige. Att träda fram berättar om dansens essens, och om att bli synliga både för oss själva och varandra.

Åsa N Åström utbildade Dans för Parkinson-pedagoger i Gävle under helgen. Utbildningen fick också besök av Vikarbyns Parkinsondansare.

Heini Keipinen, Stockholm, är fysioterapeut och utbildar sig till Dans för Parkinson-pedagog. Dans för Parkinson är ett internationellt koncept som startades i New York för över 20 år sedan. Konceptet finns sedan tidigare på flera platser i Sverige, och nu även i Gävle.

Utbildningen arrangerades av Balettakademien i Stockholm och Nätverket Dans för Parkinson, i samarbete med Gävle kommuns kulturavdelning och Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg. Deltagare och dansare kom från Gävleborg och Dalarna.

Dans för Parkinson bygger på dansen som ett lustfyllt sätt att utmana sig med nya saker, uttrycka sig och att få vara i dansens sammanhang som en dansare, inte som en person med en sjukdom.

FOTO: Camilla Lucchesi