Tillbaka

Digital webbredaktörsutbildning med SPF Seniorerna i Hälsingland och Gästrikland

Att ansvara för en hemsida kan kännas både nervöst och svårt – innan man kan det. Bland SPF-föreningarna i Hälsingland fanns sedan tidigare ett behov av vidareutbildning för att kunna hålla de lokala webbsidorna uppdaterade med aktuell information. När den planerade fysiska utbildningen i samverkan med SV Gävleborg fick ställas in i vintras, skapades istället en digital variant på distans.

– Allt är möjligt, bara viljan och motivationen finns, säger Ellinor Lundström, verksamhetsutvecklare inom organisationsmarknad på SV Gävleborg.

Dan Hälsing är ordförande i SPF Seniorerna Edsbyn. Han är även ansvarig för webbsidorna i distriktet och den som brukar utbilda webbredaktörerna i lokalföreningarna. Formen för utbildningen har varierat, från stora gemensamma samlingar till enskilda genomgångar hemma vid köksborden runt om i Hälsingland.

– Vi hade tänkt att fortsätta åka hem till webbredaktörerna och jobba med hemsidorna, men när pandemin satte stopp tänkte vi att vi kanske skulle köra digitalt, säger Dan Hälsing.

Idén gick från tanke till handling på bara några dagar. Sex hälsingeföreningar fick erbjudande att delta i första omgången. Efter utbildningar i plattformen Zoom för både ledare och deltagare kunde Dan Hälsing tillsammans med Lennart Persson från SPF Norrala och Bengt Thyrsson ​från SPF Söderhamn​s köra igång med de första webbredaktörerna. Precis som när man åkte runt och satt vid köksborden handlar det om mindre grupper:

– Vi sitter i grupprum på Zoom med två webbredaktörer per handledare. Vi delar skärm och en får jobba medan den andra tittar på, berättar Dan, som tycker att det fungerar bra.

– Att kunna hålla utbildningarna digitalt gör att vi inte tappar lika mycket fart.

En av deltagarna är Hasse Karlsson i Ramsjö. Trots att han har datavana sedan tidigare var det inte helt självklart för honom att ta sig an rollen som webbredaktör. 

– Jag tänkte att någon lite yngre pensionär borde hoppa på det här men när det inte var så tänkte jag ”okej, jag försöker”. Jag tog med mig en granne som fick sitta med och lyssna.

Hasse beskriver det första mötet med hemsidan ”lite som att springa rätt in i garageväggen”.

 – Men nu kan man säga att jag har gläntat på garagedörren och kommit en bit in, säger Hasse.

Att intresset för lära sig hantera de digitala verktygen har ökat under pandemin märks på efterfrågan av utbildningar. SV Gävleborg har framför allt utbildat personer som tillhör grund- och samverkande organisationer, i att våga prova digitala alternativ till det fysiska mötet. SPF Seniorerna är den förening som haft flest deltagare i dessa kurser.

– Det beror förmodligen på att de som är 70+ drabbats hårt av de restriktioner som pandemin fört med sig, säger Ellinor Lundström, som också ser ett större intresse för digitala årsmöten hos föreningar i år. Vissa föreningar har också kommit igång med digitala studiecirklar och kulturarrangemang.

– Jag tror att den digitala verksamheten kommit för att stanna. Inte för att konkurrera ut det fysiska mötet utan att vara ett bra komplement till det, säger Ellinor.

De digitala webbredaktörsutbildningarna kommer att fortsätta under våren med deltagare från SPF Seniorerna i både Hälsingland och Gästrikland.

Vill din förening ha hjälp att komma igång med digitala utbildningar, möten eller aktiviteter?

Kontakta oss!