Växthus

Under 1700-talet var växthuset mycket fashionabelt i Europa och välbärgade personer lät gärna anlägga växthus inte bara för att få tillgång till exotisk frukt och plantor, utan också som ett tecken på makt och status.

Idag finns växthuset i många olika utförande och material. Du kan bygga ditt eget växthus med träregler och fönster eller köpa monteringsfärdiga växthus i glas eller plast med aluminiumstomme. 

Fördelarna med att ha ett växthus är att du kan odla tidigare på våren och även förlänga odlingssäsongen jämfört med att odla på friland. Genom att reglera temperatur och ventilation, så skapar man en bra klimat för växterna. 

En av de första utmaningarna när man har bestämt sig för att köpa ett växthus kan vara, vilken ska man köpa? Tänkvärda faktorer att ta med i beslutsprocessen är att, för att skapa en bra klimat för växterna så behöver växthuset vara minst 8 kvadratmeter och nockhöjden minst 220 cm. 

Odla i markbädd

För att undvika sjukdomar och skadedjur i växthuset byter du ut jorden varje eller vartannat år. Gräv ur jorden på hösten, städa växthuset, tvätta med såpvatten och fyll på med ny jord så är det bara att sätta igång på våren. I ett växthus utan uppvärmning kan du inte plantera ut tomater och andra frostkänsliga plantor innan risken för nattfrost är över.

Odla i varmbänk

På vårvintern fyller man växthusets odlingsbänkar med obrunnen gödsel. På så sätt skapar man varmbänkar där sallat, spenat, rädisor och ärtskott kan skördas långt innan vårvärmen har lyckats rå på tjälen utanför. Efter någon vecka kan man även börja förodla grönsaker och blommor i bänkarna, bland annat rödbeta, mangold, kål, lök, tagetes och luktärt. Dessa får sedan flytta ut i köksträdgården när risken för nattfrost är över. När de förodlade grönsakerna och blommorna har flyttat ut och sallaten, spenaten och de andra ljuva primörerna är uppätna finns utrymme för de förodlingar som fram till nu har fått hålla sig inomhus, mina tomat-, paprika-, chili-, melon- och kronärtskocksplantor. Dessa behöver längre tid på sig att utvecklas, så de sår jag inne i stugvärmen redan i februari.

När hösten kommer gräver man ur bänkarna och får på så sätt väl brunnen gödsel till köksträdgården. Cirkeln är sluten och till nästa vår kommer det ny gödsel som ska brinna och ge oss tidig skörd av späda grönsaker. Inte illa för ett hus av glas!

Odla i kruka

Fördelen med att odla i kruka i växthuset är att det är enkelt att byta ut jorden varje år och därmed undvika insektsangrepp och sjukdomar. Nackdelen är att jorden i en kruka snabbt torkar ut och att volymen dessutom är begränsad, vilket gör att även näringen fortare tar slut. Genom gödselvattning kan du dock även i kruka få rejäla skördar av till exempel tomater och andra grönsaker.

Text hämtad från Nelson Garden.

Fler tips om olika växthus

  • Sara Bäckmo - Tunnelväxthus för vinterodling

  • Byggahus - Inreda och plantera i växthus