Mangold

Mangold tillhör familj mållväxter och är nära släkt med socker- och rödbeta, men det är blasten ovan jord som används. Den har persiskt ursprung med 7000-årig bakgrund. Det är en tvåårig, halvmetern hög ört med stora, saftiga, gröna, släta eller buckliga blad. Stjälkarna kan vara tjocka eller smala, vita, röda, orangea eller gula. Blommorna är små med grön- till brunaktig färg. Blad och stjälk används som grönsak.

Odling: Mangold är lättodlat och kan skördas hela sommaren, även nästkommande år om vintern är mild. Första året bildas en bladrosett med den näring som ska användas till blomskotten nästkommande år. 

Sortexempel: Rhubarb Chard. Tvåårig, röd medeltjock stjälk, buckliga blad. 
Jordmån: Mull- och näringsrik jord i soligt läge. 
Förodling: Kan förodlas i april-maj för utplantering från slutet maj.
Direktsådd: I varm jord, slutet maj-juli för skörd slutet juli-september.
Radavstånd: 4 dm. Plantavstånd 1,5 dm.
Kan ge skörd efterföljande försommar innan blommning.

ANVÄNDNING
Mangold har en svag rödbetssmak. Både blad och stjälkar är ätbara, men stjälkarna bör kokas längre för att bli mjuka varför de brukar kokas för sig. Man använder bladen på samma sätt som t ex spenat, kokt, i stuvningar, soppor, lättstekt eller wokad. Om de gröna bladen är späda skott, kan de användas råa i sallader (se Mangoldskott). Stälkarna kan tillagas och ätas på samma sätt som sparris. 

Alternativ: Pak choy, spenat, sallatskål.
Säsong: Säljs i butik året om.
Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Kort hållbarhet, 3-4 dagar.

Källa: Spisa.nu

Odlingsråd och recept

  • Varför förkultivera?

  • Recept - Pasta med mangold, parmesan och valnötter

  • Samplantering av mangold och sommarslöja