Friland

Gräva!
En lyckad odling börjar alltid med grundlig förberedelse. Välj en solig och öppen plats, gärna som syns bra, för grönsaker är minst lika vackra som den mest välplanerade blomrabatt. Mät ut platsen, markera med snören eller genom att måla linjer med mjöl. Formen kan vara rak med räta vinklar eller varför inte rund, eller som en halvmåne? Bara din fantasi sätter gränserna. Börja gärna med en liten yta som kan få växa, då känns det inte så övermäktigt.

Är det gräsmatta på platsen börjar du med att gräva bort grässvålen. En vass spade, en grep och en skottkärra är vad som behövs. En bit i taget, och glöm inte att berömma dig själv för det du gjort, då går arbetet lättare.

När gräset är borta är det bra att kratta genom jorden ytterligare en gång och plocka bort varenda rot som visar sig. Det gör kommande ogräsrensning så mycket lättare. Så långt kan arbetet göras när som helst på säsongen. Hann du inte under våren så går det lika bra under semestern eller hösten.

Gör en plan
När du vilar från grävningen kan det vara bra med en kopp kaffe och en plan. Rita upp ditt grönsaksland, gärna i en bok som du kan spara eftersom mannaminnet är kort och det är bra att veta vad som vuxit var till kommande år. Är landet rakt rekommenderar vi bäddar som är 120 cm breda. När du väl bäddat för grönsakerna ska du inte gå på jorden, någonsin! Gångarna bör vara minst 40 cm för att vara lätta att gå i. Sågspån, flis eller enkel markduk i gångarna stoppar ogräset och gör kökslandet prydligt. Har du en annan form på din köksträdgård så är det ändå bra att tänka bäddar som kan nås från alla håll. Platta trampstenar att stå på är både snyggt och praktiskt. Skriv in vilka grönsaker du ska odla och var de ska växa. Glöm inte att planera in några ätbara blommor. Ringblommor, krasse och tagetes är väldigt snygga tillsammans med kål, sallat och dill.

Näring till jorden
Innan sådd och plantering måste jorden få lite kärlek. Kärlek för jord är stallgödsel och kompost. Kogödsel finns på påse, men grannens välbrunna hästskit är minst lika bra. Vänd ner stallgödsel och kompost innan plantering och sådd. De olika växtslagen har olika näringsbehov. Lägg på mer där det ska växa kål, purjo och persilja medan potatis, morötter, lök och sallat inte kräver lika mycket

Bädda för sådd
Nu ska det krattas. Plocka bort kvarglömda ogräs och större stenar. Såbädden ska vara jämn och slät. Gör sedan rader med krattan, ett spänt snöre är säkrare än ögonmått men det beror på hur noggrann man vill vara. Vattna i fåran. Rotfrukter som morötter, palsternackor, rädisor, rödbetor och majrovor sås i rader. Så gärna glest, då blir det mindre gallring.

Bladväxter som sallat, spenat, dill, mangold med flera kan även bredsås. Då drar man undan ett tunt lager jord på såytan med baksidan av krattan, vattna och sprid fröna jämt över ytan. För försiktigt tillbaka jorden och tryck till den med krattan.

Efter sådd kommer väntan. Men ogräsen brukar inte vänta på sig. I början, när småplantorna börjar visa sig är det viktigt att rensa bort ogräs. Vattna om vädret är varmt och torrt. När plantorna börjar få flera blad är det dags att lägga på gräsklipp. Gräsklipp stoppar fröogräs, tillför växtnäring och håller jorden fuktig. Lägg inte på för tjockt, särskilt inte om du har mycket sniglar i din trädgård. Hellre tunna lager lite oftare.

Förodla
I vårt avlånga land skiljer sig längden på odlingssäsongen åt med flera veckor. Man vinner mycket på att förodla de växter som behöver lång säsong. Kål och purjolök hinner inte bli färdiga om man sår dem direkt på friland i norra delarna av Sverige, men sår man dem inne i pluggbrätten kan man skörda innan frost och vinter anländer.

Sallat, persilja, och till och med rödbetor kan förodlas inomhus för att få en tidig skörd. Dessutom är det lättare att rensa och hålla ordning i landen när färdiga plantor som syns tydligt sätts ut.

Text: Impecta.se