Tillbaka

Volontärerna är våra hjärtan i asylverksamheten

Bildtext: Asylsökande lär sig svenska om och samhället, bland annat genom att laga mat. OBS! Bilden är beskuren för att skydda personernas identitet.

Under hösten har Studieförbundet Vuxenskolan liksom många andra studieförbund startat igång många verksamheter för asylsökanden runt om i Skåne. Här berättar Mona Frisell, som samordnar Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet för asylsökande i Båstad och Torekov, hur arbetet ser ut på asylboendet i Hemmeslöv. 

- Kan du beskriva verksamheten på Hemmeslöv?
Det är volontärer som genomför verksamheten. Det händer mycket nu och behovet av den typ av verksamhet vi erbjuder är mycket stor. Vi har undervisning i svenska språket i flera olika grupper och vi kommer även ha verksamhet där man kan lära sig svenska genom körsång. Här finns också planer för matlagningsgrupper, datagrupper, mans- och kvinnogrupper, konstnärliga grupper och hantverksgrupper av olika slag. Allt går ut på att lära sig, och öva på, det svenska språket.

I varje svenskagrupp som SV står för på Hemmeslöv försöker vi hålla mellan 5-10 deltagare för att få en så bra grund för språkträning som möjligt. Volontärerna i dessa språkgrupper kommer från Bjäre Zontaförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.  Under våren är fem rena språkträningsgrupper planerade, utöver de aktivitetsinriktade grupperna som jag nämnde tidigare. 

Där det är möjligt blandar vi män och kvinnor, men vi är  anpassningsbara och vill att det skall fungera så bra som möjligt för så många som möjligt. Ibland kan det innebära att de får ta sitt lilla barn med sig. Det kan bli livat värre ibland när barnen är med, men det brukar ändå fungera bra.

- Hur tycker du att verksamheten fungerar?
Volontärerna är vårt hjärta och vår navelsträng, det är de som är direkt ute på plats i vår verksamhet och vi är tacksamma för allt de gör. Vi har verksamhet i Torekov också där de asylsökande har bott tillfälligt på campingen. Både i Torekov och i Hemmeslöv har intresset från de asylsökande varit stort för språkverksamheten.

Även om språkverksamheten, att lära sig språket är det grundläggande så gör det lika stor skillnad i vardagen för de asylsökande och för volontärerna med de nya vänskapsband som knyts över språkgränserna. 

Alla deltagare är så tacksamma, studerar hårt och vill verkligen ta tillvara på den här möjligheten. Och de är glada över att ha fått nya svenska vänner  på köpet!

- Vad är det bästa med verksamheten?
Det bästa med denna verksamhet är de vänskapsband som knyts under tiden de asylsökande lär sig språket, alla glada skratt som blir när orden inte räcker till och man får ta till kroppsspråk och ljud eller rita enkla teckningar.

- Vad har ni för utmaningar med verksamheten?
Finansieringen av verksamheten är svår. Vi har fått så många olika riktlinjer och regler att hålla oss efter, och informationen ändras ofta så vi har svårt att veta exakt vilka medel som finns. Det gör det svårt att starta upp ny verksamhet när vi inte vet vad vi har att röra oss med ekonomiskt.

Vi hade kunnat göra ett mycket bättre jobb med klara besked om vad som gäller och vilka summor som finns att röra sig med. Med så många frivilliga krafter som engagerar sig, vill man verkligen kunna ställa upp tillbaka på dessa fantastiska personer! Vi jobbar ju tillsammans, mot samma mål. 

Vi vill verkligen att volontärerna skall känna att vi är i samma team och att de upplever att de  får hjälp och stöd av oss på Studieförbundet Vuxenskolan

- Tack för pratstunden och ditt engagemang Mona, och lycka till i fortsättningen.
Tack så mycket, vi fortsätter lika engagerat under resten av 2016 som vi har inlett året.