Tillbaka

Studieförbunden gör insats på asylboenden från dag ett

Studieförbunden har fått 30 miljoner kronor i statsbidrag för att ordna studiecirklar i svenska och samhällsorientering för asylsökande under hösten. Det beslutade regeringen tidigare i somras. Nu har Studieförbundet Vuxenskolan möjlighet att genomföra fler aktiviteter för asylsökande från dag ett.  Inte minst tack vare volontärer och ideella cirkelledare.

Sedan det blev klart att regeringen avsätter 30 miljoner kronor riktade till studieförbunden har också behovet av verksamhet för asylsökande ökat kraftigt med de ökade flyktingströmmarna till Europa under september.

- För att klara av den verksamheten söker vi nya volontärer och ideella cirkelledare som kan hålla i språkcaféer, leda cirklar i svenska eller samhällsorientering, säger Britt-Marie Jobacker, regionchef på Studieförbundet Vuxenskolan i Skåne.

I en efterlysning på Facebook nyligen sökte Studieförbundet Vuxenskolan i Skåne volontärer och ideella cirkelledare till verksamheten på asylboenden. Efterlysningen har spritts och nått över sju tusen personer och flera har anmält sitt intresse av att hjälpa till.

En av dem som svarade och som nu engagerar sig som volontär är Anna Österlund, som kommer att vara med i den verksamhet med studiecirklar som Studieförbundet Vuxenskolan Söderslätt är involverade i på asylboendet i Klagstorp i Trelleborgs kommun.

- Jag vill engagera mig och mitt råd till dem som vill göra samma sak är att gå via studieförbunden för att på ett smidigt sätt komma ut där hjälpen behövs som mest, säger Anna Österlund.

Studieförbunden ska göra insatser som bidrar till att stärka kunskaper i svenska språket och om samhället och till att främja deltagande i arbets- och samhällslivet. Insatserna görs främst av ideella volontärer.

- Många nyanlända har frågor om hur de ska gå tillväga i Sverige med helt vardagliga saker. Den viktigaste funktionen hos mig som volontär är bemötandet av medmänniskor och att nyanlända får träffa någon som har varit i Sverige under längre tid än de själva och som vet lite mer och som kan ge stöd, säger Anna Österlund.

I Simrishamn har organisationen VIS, Volontär för Integration i Simrishamn, haft 12 språklotsar igång under våren, för ca 100 flyktingar samtidigt. Sammanlagt har ca 225 passerat genom språkverksamheten som skett i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Sydost-Österlen.

- Jag känner mig oerhört stimulerad, mer skärpt och glad att vara till nytta för den som behöver min insats sedan jag blev språkvolontär! Mitt intresse av att vara volontär och cirkelledare i studieförbundens regi är att flyktingarna ska få en så bra start i Sverige som möjligt. Att bli självständiga och inte låta sig luras, få tillbaka självkänslan och hitta rätt i vårt lite byråkratiska samhälle, med ett främmande språk, säger Britt-Marie Norelius från VIS.

Vill du också bli volontär eller ideell cirkelledare? Kontakta oss på skane@sv.se