Tillbaka

Nya chanser med Hedia Feddou

Hedia Feddou leder grupper med asylsökande. Ämnena skiftar. Ibland är det svenska för vuxna, ibland är det matematik och arabiska som hemspråk för ungdomar. I bland ändras också sammansättningen i grupperna från dag till dag. Det ställer stora krav på Hedia som kursledare.

- Några deltagare kan få besked av Migrationsverket om att de ska flyttas till en annan plats, då lämnar dom också kursen med kort varsel. Andra kommer nya samma dag. Sådant kan vi inte bestämma över, säger Hedia.

Hur gör du som ledare då, när gruppen ändras?

- Jag kämpar. Vi kämpar tillsammans i gruppen även om många är ledsna och inte vill flytta vidare. Deltagarna kan befinna sig på olika nivåer, så jag gör olika saker. Men gemensamt är att vi ofta tränar på alfabetet och på hur man gör i Sverige.

Vad är första steget för dem som ska börja lära sig svenska?

- Jag börjar alltid med alfabetet. En del har inte gått i skolan tidigare. Andra har gått i skolan men kan inte uttala svenska ord. Det svenska alfabetet är ofta helt nytt, även om man är utbildad i ett yrke i sitt hemland. Jag visar hur man gör när man talar, de härmar mig och vi repeterar mycket.  

 

Vad är nästa steg?

- Efter alfabetet fortsätter vi med ord och dialog , ”hej” och ”hur mår du?”. Sedan tränar vi på siffror.

Hedia pratar också om hur det går till Sverige, hon berättar hur man hittar och hur man gör.

- Vi pratar om frukost, lunch och middag. Hur man äter i Sverige. Sedan visar jag var olika saker finns, jag visar hur man hittar till apoteket och vi tränar på olika meningar som man kan använda där.

 

Hur kommer det sig att du leder kurser?

- Det var en kompis till mig som tipsade mig om Studieförbundet Vuxenskolan i Värnamo. Det blev en chans för mig eftersom jag var arbetslös. Jag gjorde praktik till att börja med, sedan fick jag jobb. Nu har det blivit mer och mer.

Praktiken har vuxit till ett halvtidskontrakt.

- Jag hoppas på ännu mer. Just nu jobbar jag i Jönköping några dagar i veckan och några dagar i Hillerstorp. ”Kan du komma tillbaka” frågar många. Många asylsökande gillar mig, det jag gör, jag ser till att de kommer i gång.

Egen erfarenhet och en ny chans 

Hedia har själv egna erfarenheter av att vara ny i Sverige. Hon är född i Tunisien och kom till Sverige 1994. Då hade hon gått ut gymnasiet i Tunisien och hunnit arbeta några år som sekreterare på olika företag. Hon trivs i Sverige.

- Ja, det är bra här. Sverige har gett mig en ny chans.

-

Text: Matilda Asp. Bild: Theresa Eriksson.