Tillbaka

Psykiatriveckan 2019

Den 7-13 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras Blekinges psykiatrivecka för nionde året i rad.

 


Precis som förra året är temat Våga prata psykisk hälsa. Under veckan arrangeras ett flertal kostnadsfria föreläsningar och aktiviteter. Nedan hittar du länsövergripande program för veckan. Progam för respektive kommun når du via länkarna längst ner på sidan.

 

 

Bipopulär – föreläsningen, Hasse Brontén

Hasse Brontén växte upp med en pappa som levde med diagnosen manodepressiv. Först många år senare har Hasse öppet berättat sanningen om hur hans pappa dog. Inte på grund av cancer som länge var den stående lögnen. Varför är det fortfarande tabu kring psykiska sjukdomar? Var går
gränsen mellan personlighet och diagnos? På ett varmt men samtidigt mycket underhållande sätt
berättar Hasse om sina erfarenheter och tankar kring att växa upp med en pappa som inte riktigt var som alla andra.

Lyssna på Hasses föreläsning

Karlshamn Stadsteatern, 9 oktober, klockan 18.30–20.00

 

Jag vill vara normal, Eric Donell

Eric Donell är skådespelare, sångare och har ständigt rört sig mellan olika arbeten och sammanhang. Han har själv NPF-diagnoserna ADHD och Tourettes syndrom. Hör Eric berätta om identifiering, bemötande, ökad förståelse, och motivation i samband med NPF. Föreläsningen ger en insikt i hur det kan vara att leva med Tourette, ADHD och OCD samt kunskap om sociala och andra svårigheter, vanliga missuppfattningar, fördomar och utanförskap.

Lyssna på Erics föreläsning

Karlshamn Lokstallarna, 7 oktober, klockan 18.00–20.00

Karlskrona Chapmanskolans aula, 8 oktober, klockan 9.30–11.30

Olofström Folkets Hus, Dahlia, 7 oktober, klockan 13.00–15.00

Ronneby Knut Hahnsskolans aula, 8 oktober, klockan 14.30–16.30

Sölvesborg Bokelundskolans aula, 8 oktober, klockan 18.00–19.30

 

Sexuellt våld – porrens påverkan på en ny generation

Porren idag är gratis, lättillgänglig och våldsam. Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att 70 procent av alla män konsumerar porr flera dagar i veckan. Eftersom de flesta barn i Sverige har obegränsad tillgång till internet dygnet runt har de också obegränsad tillgång till pornografi via nätet. Hur kan samhället bli bättre på att förebygga mäns sexuella våld? Vilket ansvar kan vi kräva av individen såväl som samhällsinstitutionerna för att stoppa porrens påverkan på våra unga? Föreläsning av Olga Person, generalsekreterare Unizon.

Lyssna på Olgas föreläsning
Karlshamn,
Stadsteatern, 8 oktober, klockan 18.00–20.30

 

Skuggsyskon

Teaterföreställning om två män och en kvinna som möts i terapi. De är uppväxta i familjer där det fötts ett annorlunda barn, ett barn med en funktionsvariation. Vem stöttade dem och förstod vad de tvingades offra? Inte tilläts vara barn utan blev vuxna alldeles för tidigt. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men också de tabubelagda skuldkänslorna. Östra Teatern låter syskonen träda fram ur skuggorna.

Titta på teaterföreställningen
Kallinge, Folkets hus, 10 oktober, klockan 17-18:30

 

Välkommen att ta ett skogsbad

Under psykiatriveckan i Blekinge finns det möjlighet att prova på skogsbad, en tradition som har sitt ursprung i Japan. När man tar ett skogsbad tillbringar man tid i skogen, naturen eller en park på

ett särskilt närvarande sätt. En kombination av långsam vandring och guidade aktiviteter kan öppna våra sinnen för att uppleva naturen på ett nytt sätt.

Skogsbad har flera positiva hälsoeffekter:

  • stressnivåerna sjunker
  • lägre blodtryck
  • förstärkt immunförsvar
  • minskad ångest.

Tillsammans med Jeanette Oscarsson, mindfulnessinstruktör, finns det möjlighet att uppleva skogsbad i Blekinges alla kommuner.

Här kan du prova skogsbad

Karlshamn Nytorpet, 12 oktober, klockan 12.00 direkt efter loppet

Karlskrona Gullberna, ”Torpet”, 9 oktober, klockan 13.00

Olofström Ainiaraparken, 11 oktober, klockan 13.00

Ronneby Bäckahästen (Ronnebybrunnspark), 10 oktober, klockan 10.00

Sölvesborg Ryssberget (första parkeringen vid grillplatsen), 11 oktober, klockan 10.00

 

Spring för psykisk hälsa

Att motion i alla dess former har effekter på hälsan är ett känt faktum. Här lyfter vi upp motionens inverkan på den psykiska hälsan. Motionen har vetenskapliga effekter på ångest, depression, PTSD, sömnstörningar och stress. Var med och manifestera för våga prata psykisk hälsa genom att delta i Våga Prata loppet. Pris till segrare i löpklasser i övrigt utlottning av priser efter det att alla är i mål.

Dusch, bastu och omklädningsmöjligheter i Friluftsfrämjandets stuga mot mindre avgift. Deltagande sker under eget ansvar.

Klasser
5 km Damer och herrar
10 km Damer och herrar
5 km Promenadklass

Var?
Friluftsfrämjandets anläggning Nytorpet. Långasjönäsvägen 181, Asarum. Start och målgång vid grillplatsen nedanför pulkabacken.

När?
Lördagen den 12 oktober, klockan 10.00.

Anmälan
På plats, klockan 9.00–9.45

Kostnad
40 kronor

Program för respektive kommun

Program för Karlshamns kommun
Program för Karlskrona kommun
Program för Olofströms kommun
Program för Ronneby kommun
Program för Sölvesborgs kommun

Kontakt

Anita Sjödahl, samordnare för psykiatriveckan och brukarsamordnare i Region Blekinge.
Mejl: anita.sjodahl@regionblekinge.se

Mår du eller någon i din närhet psykiskt dåligt? Läs om när och var du eller någon du känner kan få hjälp, om det behövs.

Psykiatriveckan är ett samarbete mellan:
Region Blekinge, Karlshamns kommun, Karlskrona kommun, Olofströms kommun, Ronneby kommun, Sölvesborgs kommun, Arbetsförmedlingen, Cura individ, Försäkringskassan, Studieförbundet Vuxenskolan, NSPH och Hjärnkoll.

Senast uppdaterad 19 september 2019